فوتبال بانوان کردستان با سابقه دوازده بار حضور در پیکارهای لیگ برتر زنان باشگاه های کشور در 17 دوره برگزاری این مسابقات به عنوان یکی از استانهای باسابقه در محدوده جغرافیایی محدود استانهای دارای تیم فوتبال زنان در کشور محسوب میگردد. هرچند علی رغم جذب حامیان مالی متعدد که هر یک چند صباحی در این عرصه فعالیت داشته و نام صنعت یا حرفه خود را بر این تیم گذاشتند، هنوز یک هویت مشخص و شناخته شده برای تیم فوتبال بانوان استان کردستان در ادوار این مسابقات وجود نداشته و در هر چند فصل یک تیم مدیریتی جدید و یک نام جدید، به عنوان نماینده فوتبال زنان کردستان ظهور پیدا کرده و در نهایت مسئولیت تیمداری به فرد، شرکت یا صنعت دیگری تحویل داده میشود.
استمرار شگفت انگیز:
نکته بسیار مهم و قابل اهمیت فوتبال بانوان کردستان در این رقابتها، شرکت در 10 فصل اخیر به صورت متوالی و پی در پی رقم خورده است و نماینده فوتبال بانوان کردستان با هر کیفیتی موفق به حفظ جایگاه و سهمیه خود در بالاترین سطح مسابقات فوتبال زنان در رده سنی بزرگسالان شده است. این امر مهم نشان دهنده استمرار و تلاش دو چندان و مضاعف «شرمین رحمتی» است که به گواه تاریخچه ادوار برگزاری این مسابقات به تنهایی و با تکیه بر تواناییهای خود در زمینه جذب حامی مالی و اسپانسر در این مسیر طولانی، سخت و پر فراز و نشیب به راه خود ادامه داده و کردستان را همچنان در لیگ برتر دارای سهمیه کرده است. کسب یک مقام قهرمانی در لیگ دسته اول باشگاه های کشور در فصل 1393، یک عنوان نایب قهرمانی در فصل 99/1398 به عنوان بالاترین مقام کسب شده نماینده کردستان در تاریخ لیگ برتر زنان باشگاه های کشور، یک مقام سوم و در دو فصل ایستادن بر سکوی چهارم مهمترین عناوین فوتبال بانوان کردستان در 12 فصل حضور در این پیکارها است.
مروری بر 3 فصل پیشین:
در 3 فصل گذشته و پیش از آغاز این دوره از مسابقات؛ شرکت زارع باطری سنندج در 2 فصل به عنوان حامی مالی از نماینده فوتبال زنان کردستان حمایت کرد که در پایان هر دو دوره لیگ در سالهای 1400 و 1401 تیم فوتبالی که با نام این شرکت در عرصه مسابقات لیگ برتر گام گذاشته بود، با ایستادن در رتبه هفتم لیگ 10 تیمی به کار خود خاتمه داد. فصل گذشته (سال 1402) و در نبود اسپانسر و حامی مالی، نوبت به شرمین رحمتی رسید که به گفته ایشان با تیکه بر خانوادهاش در لیگ برتر به تیمداری بپردازد و با نام دختر خود «کانی» و پسوند کردستان؛ در مسابقات دشوار لیگ برتر به میدان و محک رفت که این فصل مشقت بار با ایستادن نماینده کردستان در رتبه هشتم و در فاصله 3 امتیازی با منطقه سقوط به پایان رسید تا همچنان نور خورشید کم رمق فوتبال خطه کردستان در رقابتهای کشوری به تابیدن خود ادامه دهد.
حامی مالی حرفه ای = بازگشت شکوه دوباره
نماینده فوتبال بانوان کردستان در این فصل از رقابتها با یک نام جدید و برگرفته از حامی مالی قدرتمندی از پایتخت پای به عرصه مسابقات گذاشت. شرکت سنگین ماشین ایستا نماینده انحصاری فروش و خدمات پس از فروش، چانگلین چین، بیل مکانیکی زنجیری، لودر چرخ لاستیکی، گریدر و غلتک به استان کردستان گام نهاد و با تأسیس یک باشگاه ورزشی از نماینده فوتبال کردستان در این فصل حمایت کرد. در سایت رسمی این شرکت در خصوص اهداف تأسیس باشگاه ورزشی این مطالب نقل شده است: شرکت سنگین ماشین ایستا که در زمینه تولید و توزیع ماشینآلات سنگین در ایران فعالیت دارد، با راهاندازی این باشگاه ورزشی به دنبال ایجاد فضایی برای رشد و پیشرفت بانوان مستعد در حوزه فوتبال و همچنین ارتقای روحیه ورزشی بوده است. تأسیس این تیم بخشی از مسئولیت اجتماعی این شرکت در ورزش زنان و تقویت ارتباطات جامعه با صنعت محسوب میشود.
به عنوان یک تیم تازه تأسیس، سنگین ماشین ایستا اهداف بلند مدتی را برای خود تعیین کرده است و یکی از اهداف اصلی این تیم موفقیت در لیگ حرفه ای فوتبال زنان ایران و کسب موفقیتهای آسیایی است. همچنین این تیم در نظر دارد تا با پرورش استعدادهای جوان و استفاده از ظرفیتهای منطقه ای، بتواند نام خود را در میان تیمهای مطرح فوتبال کشور جا بیندازد.
مؤخره:
این تغییر مهم در فوتبال زنان کردستان و در صورت تداوم برنامههایی که این شرکت در زمینه ورزشی در اهداف خود مدنظر دارد، میتواند ثمره ارزشمندی را در ورزش کردستان از خود برجای گذارد و زمینه را برای کشف و رشد استعدادهای دختران این دشت زر خیز در رشته پرطرفدار فوتبال در پی داشته باشد و نگاه حرفه ای این شرکت به مقوله ورزش، مسیر را برای ظهور و حضور دیگر شرکت و صنعتهای قدرتمند به بخش ورزش این استان فراهم خواهد آورد که مسئولیت مدیران ورزشی و دولتمردان کردستان در این بسترسازی حائز اهمیت است. (در مقالی دیگر و به صورت کارشناسی به این امر نیز پرداخته خواهد شد)
تحلیلی بر هفدهمین دوره لیگ برتر زنان باشگاه¬ های کشور «جام کوثر» فصل 1403
هفدهمین دوره لیگ برتر زنان باشگاه های کشور «جام کوثر» با حضور 10 تیم (آوا تهران، ایستا کردستان، پالایش گاز ایلام، تام اصفهان، خاتون بم، زنان سپاهان اصفهان، زنان گل گهر سیرجان، زنان ملوان بندرانزلی، ستارگان سلیمی تنگستان و طاران البرز) از بیست و هفتم مهرماه آغاز شد و با برنامه ریزی دقیق و منظم در 11 هفته به صورت متوالی برگزار گردید و در سیام آذرماه به ایستگاه پایانی خود در نیم فصل نخست رسید. تعطیلی دو هفته ای در پایان هفته هفتم جهت برگزاری اردوی تیم ملی و انجام دو مسابقه تدارکاتی با تیم ملی فوتبال زنان کشور اردن از جمله برنامه های توسعه ای بود که فدراسیون فوتبال در بخش بانوان برای پویایی بیشتر زنان فوتبالیست کشور تدارک دید.
گستردگی جغرافیایی استانهای کشور در مسابقات این فصل لیگ برتر زنان ایران، شامل 8 استان البرز، اصفهان (2 تیم)، ایلام، بوشهر، تهران، کرمان (2 تیم)، کردستان و گیلان است. هر چند برای قهرمانی مثلث صدر جدول (خاتون بم، زنان سپاهان و زنان گل گهر سیرجان) در کورس قهرمانی جدال نفسگیر و نزدیکی برای بالابردن جام را تا پایان فصل ادامه خواهند داد اما تیمهای رده چهارم تا ششم (ایستا کردستان، تام اصفهان و زنان ملوان) نیز برای جبران امتیازات از دست رفته، قطعاً در نیم فصل دوم به دنبال کاهش فاصله و جبران امتیازات هستند و زمستان گرم فوتبالی بانوان را در سرمای این روزهای کشور تا اواسط اسفند ماه شاهد خواهیم بود.
تیم فوتبال سنگین ماشین ایستا کردستان در این فصل از مسابقات با مدیریت شرمین رحتمی و اعتماد به فاطمه صادقی بازیکن و کاپیتان سالهای نه چندان دور فوتبال کردستان به عنوان سرمربی کار خود را در هفدهمین فصل لیگ برتر آغاز کرد و در همان دو هفته ابتدایی با گلباران حریفانش (پالایش گاز ایلام با برتری 6 گله و آوا تهران با برتری 7 گله)، خود را به عنوان یک مدعی جدی قهرمانی مطرح کرد، اما در ادامه با تساوی خانگی در هفته سوم (برابر تام اصفهان) و پذیرش دو شکست در هفته های چهارم و پنجم (برابر طلایی طاران البرز و خاتون بم)، مخصوصاً باخت سنگین 4 بر صفر در سنندج برابر تیم خاتون بم (قهرمان 3 دوره اخیر لیگ برتر) خیلی زودتر از انتظارات کادر فنی این تیم دستخوش تغییرات شد و مدیریت کلان باشگاه در جهت تقویت تیم به دنبال عقد قرارداد با یکی از برترین مربیان کشور و از پر افتخارترین بازیکنان فوتبال زنان ایران رفت و سکان هدایت نماینده کردستان به دستان مریم ایراندوست مقلب به امپراطور سپرده شد.
مریم ایراندوست اهل شهرستان بندرانزلی از خانواده ای مشهور و فوتبالی، فرزند نصرت ایراندوست بازیکن و مربی سالهای نه چندان دور فوتبال گیلان است که به عنوان نسل اول فوتبالیستهای زنان ایران پای به عرصه این رشته ورزشی در بخش بانوان گذاشت و همراه با تیم محبوب زنان ملوان بندرانزلی، موفق به کسب 4 عنوان قهرمانی در لیگ برتر و جام حذفی زنان ایران، 6 عنوان نایب قهرمانی لیگ برتر همراه با ملوان، یک عنوان نایب قهرمانی با تیم زنان سپاهان و در مجموع با انجام 89 مسابقه در لیگ برتر زنان کشور موفق به ثمر رساندن 39 گل شده است. مریم ایراندوست در تیم ملی فوتبال زنان ایران نیز سابقه درخشانی از خود بر جای گذاشته است و همراه تیم ملی پس از 47 سال موفق به صعود به پیکارهای جام ملتهای آسیا شد، کسب عنوان نایب قهرمانی مسابقات فوتبال زنان غرب آسیا و عنوان بهترین گلزن تورنمنت بین المللی پاکستان با 10 گل زده در تالار افتخارات این بازیکن و مربی شهیر وجود دارد. امپراتور فوتبال زنان ایران دارای مربیگری A آسیا است و به مدت 7 سال سابقه مربیگری در تیمهای ملی رده های سنی نوجوانان، جوانان و برزگسالان را در سابقه خود دارد. ایشان در زمینه باشگاهی نیز هدایت تیمهای ملوان بندرانزلی، شهرداری سیرجان و سپاهان اصفهان را در کارنامه دارد. ایراندوست به همراه دستیار اول خود سمیه شهبازی در حالی پای به سنندج گذاشت و سرمربیگری تیم ایستا را بر عهده گرفت که در هفته ششم حساسترین مسابقه نیم فصل نخست مابین تیم ایستا و گل گهر سیرجان که در فصل قبل هدایتش بر عهده مریم ایراندوست بود در سنندج به مصاف هم میرفتند که این دیدار حساس و جنجالی در نهایت با تساوی به پایان رسید. پیروزی 8 گله بر تیم ستارگان سلیمی و در ادامه شکست یک بر صفر خانگی مقابل تیم زنان سپاهان با اغماض داور مسابقه در اخراج یک بازیکن سپاهان و وقوع یک صحنه مشکوک پنالتی در دقیقه 87 در محوطه جریمه تیم زرد پوش اصفهانی که توسط داور بازی نادیده انگاشته شد و در نهایت برتری دراماتیک تیم ایستا در بندرانزلی برابر تیم زنان ملوان کارنامه نیم فصل اول نماینده زنان کردستان را در نیم فصل اول این مسابقات رقم زد.
در مجموع از 9 مسابقه تیم ایستا کردستان با کسب 4 پیروزی، 2 تساوی و 3 شکست، تعداد 26 گل زده (سومین تیم قدرتمند خط حمله) و پذیرش 12 گل خورده (چهارمین خط دفاعی مستحکم لیگ برتر) و اندوخته 14 امتیازی در فاصله 6 امتیازی با تیم سوم جدول رده بندی (گل گهر سیرجان) و 11 امتیازی با صدرنشین خاتون بم قهرمان نیم فصل نخست؛ در رتبه چهارم جدول رده بندی ایستاده است و با توجه به انجام 5 بازی دشوار در خارج از خانه و دیدار با تیمهای پایین جدول در خانه، پیش بینی میشود در نخستین فصل حضور شرکت سنگین ماشین ایستا در عرصه باشگاه داری در فوتبال زنان ایران جایگاه چهارم برای این تیم در دسترس بوده و با حضور مربی صاحب سبکی چون مریم ایراندوست نگاه به رتبه بالاتر برای این تیم نیز میتوان در پایان فصل متصور بود، هرچند که با تداوم مدیریت این شرکت در زمینه تیمداری در کردستان و نیز حفظ و ثبات کادر فنی این تیم در فصول آینده جدال بر سر تصاحب عنوان قهرمانی برای شرکت و باشگاه سنگین ماشین ایستا کردستان مسیر خواهد بود. همچنین در ترکیب تیم ایستا کردستان به جرأت میتوان گفت که یکی از بهترین اسکوادهای حال حاضر فوتبال زنان کشور در هر سه خط دفاع، هافبک و مهاجم و نیز درون دروازه در این تیم حضور دارند که عملکرد این بازیکنان در کسب نتایج این تیم تاثیرگذار بوده است. از دیگر نکات قابل توجه پوشش تصویری و پخش زنده و آنلاین بر بستر فضای مجازی مسابقات این تیم توسط شبکه تلویزیونی خصوصی بوده است که نشان از اهمیت مقوله رسانه توسط مدیریت کلان باشگاه در این زمینه است.
نتایج تیم سنگین ماشین ایستا کردستان در نیم فصل نخست لیگ برتر
هفته اول: سنگین ماشین ایستا کردستان 6 – یک پالایش گاز ایلام
هفته دوم: آوا تهران یک – 7 سنگین ماشین ایستا کردستان
هفته سوم: سنگین ماشین ایستا کردستان یک – یک تام اصفهان
هفته چهارم: طلایی طاران البرز 2 – یک سنگین ماشین ایستا کردستان
هفته پنجم: سنگین ماشین ایستا کردستان صفر – 4 خاتون بم
هفته ششم: سنگین ماشین ایستا کردستان یک – یک زنان گل گهر سیرجان
هفته هفتم: ستارگان سلیمی تنگستان صفر – 8 سنگین ماشین ایستا کردستان
هفته هشتم: سنگین ماشین ایستا کردستان صفر – یک زنان سپاهان اصفهان
هفته نهم: زنان ملوان بندرانزلی یک – 2 سنگین ماشین ایستا کردستان
نیم فصل دوم پیکارهای هفدهمین دوره لیگ برتر زنان باشگاه های کشور از روز جمعه چهاردهم دی ماه آغاز خواهد شد و تیم ایستا کردستان در شهر ایلام به مصاف تیم پالایش گاز میرود.