همانطور که اطلاع دارید، فوتسال کردستان پس از سالها تلاش و استمرار اهالی ورزش و با همت و حمایت مردم خوب و ورزشدوست کردستان، و نیز رشادت بازیکنان و کادر فنی، توانست با تیم پاریزه ر کردستان در لیگ یک فوتسال کشور حضور یابد و حرفی برای گفتن در این سطح داشته باشد. این موفقیت، برای فوتسالیست های دیار کهن و فرهنگی کردستان، یک آرمان و هدف بود. صعود به لیگ یک فوتسال ایران، علیرغم غم ایجاد شعف و اشتیاق در میان ورزشدوستان، متأسفانه با بیمهری مسئولان مواجه شد.
در آستانه مسابقات، زمان گلایه نیست؛ بلکه باید هر کس که توان و اندیشهای دارد، دست در دست هم دهیم تا دوره جدیدی از ورزش قهرمانی استان را آغاز کنیم و شور و نشاط را در جوانان کردستان زنده نگه داریم.
لیگ یک فوتسال ایران مملو از تیمهای متمول است که با حمایتهای مالی قوی از شرکتهای صنعتی، دولتی و نظامی حضور دارند. پاریزه ر کردستان باید با چنین تیمهایی رقابت نماید که از نظر قدرت مالی و امکانات ورزشی در پایینترین سطح قرار دارد. این تیم با از خودگذشتگی و همت مربیان و غیرت بازیکنان، با شرایط مالی موجود، به فعالیت خود ادامه داده است. این ارزشمند است، چرا که با وجود محدودیتهای مالی و عدم جذب بازیکنانی که انتظارات مالی زیادی داشتند، پاریزه ر کردستان توانسته است تا کنون ایستادگی کند و سرپا بماند.
شاید تیم پاریزه ر کردستان جوانترین و به لحاظ شرایط مالی، ضعیفترین تیم موجود در لیگ یک کشور باشد و هر آنچه دارد، از تعصب تمام اعضای آن است که دلخوش به هواداران خود می باشد.
هیأت مدیره در راستای رسالت اجتماعی خود، در طی این چند سال با هزینه شخصی و کمک برخی حامیان، بهصورت نقدی و غیرنقدی، امور مالی تیم را مدیریت کردهاند. اما شرایط لیگ یک کشور متفاوت و نیازمند برنامهریزی دقیق و منابع مالی کافی است. در قرعهکشی سازمان لیگ، در گروهی قرار گرفتیم که دورترین نقاط و شهرهای ایران را برای ۱۲ هفته رقابت در سطح بالا،باید طی مسیر کنیم.
با توجه به اینکه چندین ماه تیم در کوران مسابقات بسر میبرد، بازیکنان و کادر فنی نمیتوانند به امور دیگری اشتغال داشته باشند و در این راستا نیازمند تأمین معیشت و حمایت مالی هستند تا بتوانند بر عملکرد خود تمرکز لازم را در مسابقات داشته باشند. از این رو تلاشهای زیادی انجام شد، اما کسی حاضر به اسپانسری تیم در این سطح از رقابتها نشد. هرچند همدلی و اتحاد شرط لازم برای موفقیت تیمی است، اما قدرت مالی نیز ضروری است که پاریزه ر کردستان هنوز نتوانسته آن را تأمین کند.
مهمترین چالش در ورزش، مسائل مالی و تامین هزینههای فعالیت یک تیم، یک باشگاه یا یک ورزشکار است با این شرایط، مسئولیت و نقش مدیران استانی در این زمینه و تسهیل فرآیند حامی مالی برای تیم های ورزشی چیست؟
واقعیت این است که بخش خصوصی تمایلی به صرف هزینه بیبرگشت در ورزش ندارد. از این منظر، عبارت «کمک به ورزش» را فراموش کنید، آگاه باشیم که کمک و حمایت از ورزش، عباراتی زیبا هستند که همه آن را با لبخند و حرکت سر تأیید میکنند؛ اما در میدان عمل و در شرایط واقعی، منافع حامی مالی حرف اول را میزند و نه حمایت از ورزش.
با این شرایط راهکار چیست!؟
چندی پیش، معاون محترم اداره ورزش و جوانان استان کردستان از وعده تشکیل شورای عالی ورزش به ریاست استاندار خبر دادند که در این شورا ادارات و ارگانهای مرتبط توجیه و ملزم شوند به ورزش کمک کنند و با استفاده از بستههای تشویقی، سرمایهگذاران را به این امر ترغیب کنند.
این شورا با توجه به تصویب ماده ۵ لایحه، اهداف، وظایف و اختیارات وزارت ورزش و جوانان اختیاراتی دارد، و بنظر تنها راهکار است اما اهمیت تشکیل این شورا نادیده گرفته شده است و معلوم نیست چرا تا کنون تشکیل نشده است! در دوران کرونا شورای تامین استان دارای تفویض اختیارات بسیاری بود که دستورالعمل های را وضع و قابلیت اجرایی داشت، شاید این امر هم نیازمند چنین شورایی باشد چرا که قوانین موجود مالیاتی نمیتواند آنچه که مطلوب حامیان مالی است را فراهم کند.
از آنجا که مواردی در بند «چ» از ماده ٧ قانون برنامه ششم و هفتم توسعه برای معافیت مالیاتی آمده است به هیچ وجه برای تیم های ورزشی که در مسابقات حضور دارند، و نیازمند حامی مالی و یا اسپانسری هستند نه تنها تسهیل کننده نیست بلکه بازدارنده و دور از دسترس است!
مشوق های اقتصادی مانند معافیت مالیاتی را می بایست از طریق شورا یا شوراهای مذکور با هماهنگی ادارات که در راس آن استاندار است مرتفع گردد و این ابهام منجر شده است که اگر تیمی نیازمند حامی مالی باشد و شخصی تمایل به اسپانسری از دیگر استان های کشور برای بهره بردن از مشوق های اقتصادی برای حمایت باشگاه های کردستان اقدام نمایند، چرا که به نظر می رسد در استان کردستان به این مهم اهمیت داده نمی شود و موانع بسیاری برای مشوق ها از جمله معافیت های مالیاتی وجود داشته باشد
و این موضوع نه تنها خوشایند برای فعالان اقتصادی استان کردستان نیست، بلکه فاصله مابین ورزش و این اشخاص در داخل استان بیشتر شده است بنابراین اموری که می توان از اعضای شورا انتظار داشت و یا حداقل آن را مرتفع نمایند شفافیت در خصوص مشوق های اقتصادی علی الخصوص در دسترس ترین و ساده ترین موضوع معافیت مالیاتی برای حامیان مالی و یا اسپانسر تیم های ورزشی است و یا حداقل از قوانین موجود تفسیر مطلوب نمایند، بطور مثال؛حامیان تیمهای ورزشی میتوانند هزینههای انجام شده در حمایت از ورزش استان را بهعنوان کار خیر و یا عام المنفعه از طریق این کارگروه به اطلاع اداره امور مالیاتی برسانند تا بر اساس ماده ۱۷۲ قانون مالیاتهای مستقیم، از معافیت مالیاتی برخوردار شوند.
از جمله ماده ۱۳۱ قانون مالیات های مستقیم، معافیتهای را تبیین کرده است؛ به عنوان مثال سرمایهگذاری در مناطق محروم ۱۰ سال معافیت دارد که میتواند این سرمایه گذاری شامل فعالیت و اسپانسری ورزشی با نظارت این کارگروه باشد و این موارد به اطلاع عموم برسد که از ابهام و تردید حامیان مالی کاسته شود
لذا آنچه ضروری است، تشکیل فوری شورا و تعیین تکلیف مشوق های اقتصادی توسط شورا برای حامیان مالی و نیز معافیت مالیاتی بدون ابهام برای اسپانسرهای تیم های ورزشی است
این موضوع مسبوق به سابقه است و سایر استان ها از جمله فارس و اصفهان این راهکار را برای تقویت ورزش استان خود سالیان است به فعالین اقتصادی پیشنهاد می دهند، و انتظار می رود مسئولین بیشتر حامی و تسهیل کننده شرایط حضور اسپانسر ورزشی باشند که فعلا این موضوع از این طریق در سطح استان قابل حل باشد و در سطح سیاست کلان و کشوری باید از نمایندگان مجلس اسلامی، علی الخصوص نمایندگان استان کردستان اهمیت اصلاح موادی از قانون مالیات های مستقیم را برای موضوع اسپانسر ورزشی در استان را گوشزد و انتقال دهیم که به صورت طرح دو فوریتی نسبت به استان های محروم اقدام سریع شود، چرا که نمود تلاش یک ورزشکار در سطح مسابقات لیگ های کشوری تجلی می یابد و از این طریق می توان به توسعه ورزش و یا تمایل حامیان به ساخت و ساز زیر ساخت ها امیدوار بود، در غیر اینصورت باید رقابت قهرمانی در سطح کشور را فراموش کنیم و با ادامه ی این روند، اهالی ورزش در سطح مسابقات داخل استانی و نهایتاً جام رمضان دلخوش باشند. از این رو امیدوارم این شورا با درک اهمیت موضوع برای استان و شرایط نابسامان حضور تیم های ورزشی در سطح لیگ های کشوری، طی چند روز آینده به قید فوریت تشکیل و اقدام به رفع موانع و معافیت های مالیاتی را برای حامیان مالی و اسپانسر ورزشی بطور صریح و روشن اعلام نمایند.
کیوان شریفی
موسس و هیئت مدیریت باشگاه پاریزه ر کردستان