ماده 27 (واگذاری تکمیل پروژه های دلتی به بخش خصوصی) از سال 95 در حوزه ورزش استان اجرایی شد و استخر شنا سقز اولین پروژه ورزشی و غیر ورزشی در سطح استان بود که از طریق ماده 27 و توسط بخش خصوصی بازسازی شد. بعد از سالن ژیمناستیک بانه دومین مکانی بود که از طریق این ماده به بهره برداری رسید و در طول 8 سالی که از اجرایی شدند ماده 27 میگذرد چندین مکان ورزشی دیگر در سطح استان با کمک این ماده افتتاح شده است که آخرین نمونه آن مجموعه ورزشی حورتن سنندج است که تیر ماه امسال با حضور وزیر ورزش و جوانان به بهره برداری رسید.
به همین بهانه و برای آشنایی بیشتر با مشکلات و موانع سرمایه گذران کردستان در حوزه ورزش با ساسان سهرابی سرمایه گذار مجموعه ورزشی حورتن به گفتگو نشستیم. سهرابی متولد سال 69 فارغالتحصیل کارشناسی ارشد در رشته عمران زلزله و مدیر عامل شرکت پیمانکاری با 13 سال سابقه از عدم همکاری ارگانهای مختلف با سرمایه گذران در کردستان انتقاد کرد.
با چه هدفی در بخش ورزش سرمایه گذاری کردید؟
بنده و در سنوات گذشته با اداره کل ورزش و جوانان در بحث احداث پروژه های ورزشی همکاری داشتهام، بازسازی این پروژه ورزشی هم بعد از اینکه سه بار فراخوان داده شد و هیچ سرمایه گذاری حاضر نشد در مناقصه شرکت کند، این پروژه را با ارسال دعوتنامه و به صورت ترک تشریفات به روش ( BOT ) به ما پیشنهاد دادند که در نهایت به عنوان سرمایه گذار این پروژه ورزشی رو قبول کردم.
شرایط قرارداد این پروژه ورزشی چگونه بود؟
قرارداد اولیه در سال 1398 ابتدا 22 سال با پیش بینی هزینه 8 میلیارد و پانصد میلیون تومان بود که 2 سال برای تعمیر و بازسازی و 20 سال هم دوران بهره برداری بود اما با توجه به یک سری کارهای اداری این طرح اواخر سال 99 برای بازسازی به ما تحویل داده شد که با توجه به تورم افسار گسیخته و همچنین اضافه احداثات خارج از نقشه و هزینه های سرسام آور قرار داد این پروژه به 29 ساله که شامل 3 سال تعمیر و بازسازی و 26 سال دوران بهره برداری سرمایه گذار اصلاح شد. با نظر کارشناسان 3 نفره رسمی دادگستری در زمان افتتاح مجموعه در تیر ماه امسال 64 میلیارد و پانصد میلیون تومان برای این پروژه هزینه کردهایم.
به چه علت اتمام پروژه بیش از 4 سال طول کشید؟
به جزء تأخیر 2 سال در واگذاری پروژه به ما بیش از 5 ماه برای صدور مجوز ساخت و ساز توسط شهرداری در دوران شهردار اسبق جناب آقای صیدی که جزء تعهدات اداره کل ورزش و جوانان بود پروژه تعطیل بود، شرایط کرونا هم چند ماه کار ما را مختل کرد و در کنار آن هم افزایش زیر بنا و اضافه کردن قسمتهای جدید به پروژه که در نقشه اولیه نبود همه دست به دست هم دادند که بازسازی این مجموعه ورزشی بیش از 4 سال طول بکشد و همین امر باعث شد حدود 8 برابر هزینه اولیه که پیش بینی شده بود ما برای تکمیل این پروژه هزینه کنیم.
چه قسمتهای را به این مجموعه ورزشی اضافه کردهاید؟
با توجه به اینکه در ابتدا قرار بود این مجتمع ورزشی 22 ساله در اختیار سرمایه گذار باشد ما باید پیش بینی میکردیم این طرح ورزشی در آینده توانایی رقابت با دیگر استخرهای ورزشی در سطح شهر را داشته باشد. استخری که من تحویل گرفتم یک سونای خشک و کاسه استخر بود ولی در حال حاضر حوضچه آب سرد، جکوزی، استخر کودکان و بزرگسالان، سونای خشک و بخار، اتاق ماساژ، آرایشگاه بانوان، حمام ترکی، سرسره، پارکینگ و قسمت اداری به آن اضافه شده است.
وقتی پروژه را تحویل گرفتم قرار نبود در این حجم کار شود ولی وقتی کار را شروع کردیم متوجه شدیم فرسودگی طرح بسیار بیشتر از پیش بینیها است یعنی مجبور شدیم به جزء کاسه استخر همه را تخریب کنیم و دوباره از نو بسازیم. پروژه تعمیرات مثل احداث نیست که قابل پیش بینی باشد، وقتی کار را شروع میکنید مواردی پیش میآید در ابتدا تصور نمیکردید و در نهایت مجبور هستید آن را انجام دهید.
مسئولین به چه علت در هنگام بازسازی مجموعه چندین بار از آن بازدید کردند؟
با توجه به درخواست ما و یا اداره کل ورزش و جوانان چندین بار استاندار، رئیس دیوان محاسبات، رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی از پروژه بازدید کردند تا با توجه به تورم سالیانه و افرایش هزینه ها، سنوات پروژه افرایش پیدا کند تا جبران مقداری از هزینه ها بشود در نهایت با توجه به جلسات متعددی که داشتیم موافقت شد 6 سال به سنوات اضافه شود و در کنار آن قرار بود وام بانکی به مبلغ 7 میلیارد با سود 9 درصد به ما پرداخت شود که متأسفانه بانک توسعه تعاون (آقای عمرانی مدیر بانک توسعه تعاون) با کارشکنی و گذاشتن قوانین الکی و دست و پا گیر حاضر به پرداخت وام نشده و مبالغ کلانی از سهمیه وام این استان رو به خزانه کشور برگشت داده تا صرف هزینه استانهای دیگر شود در نهایت توسط بانک کار آفرینی امید یک میلیارد و پانصد میلیون تومان به ما پرداخت شد که این پول در مقابل 64 میلیاردی که هزینه کردهایم رقم ناچیزی است.
به نظر شما کسی اگر در ماده 27 سرمایه گذاری کند با چه مشکلاتی مواجه است؟
برای اجرای یک پروژه سرمایه گذاری حداقل چند ارگان و دستگاه در ارتباط است که متأسفانه اکثر آنها از جمله بانکها هیچ گونه همکاری و تسهیل گیری با سرمایه گذار ندارد و فرد را درگیر کاغذ بازی اداری میکنند به همین علت پروژه را نمیتواند طبق پیش بینی پیش برود و وقتی شامل مرور زمان میشود هزینه ها ی تمام شده چند برابر میشود بنابراین برای سرمایه گذار صرفه اقتصادی ندارد که در استان کردستان کار کردند در واقع خسته و دلزده میشود این در حالی است که در استانهای دیگر با فراهم کردن شرایط و بستر مناسب سرمایه گذار را برای ادامه کار ترغیب میکنند.
با این شرایط پیشمان نیستید که در بخش ورزش سرمایه گذاری کردهاید؟
از روز اول که پا در عرصه سرمایه گذاری نهادم با علم به اینکه سرمایه گذاری در حوضهی ورزش زیان ده بوده اما اولویت اول بنده این بوده که در شهری که بزرگ شدم و از امکانات این شهر استفاده کردم بتوانم بستری مناسب برای اشتغال زایی و فعالیت تعدادی از جوانان و مکانی برای فعالیت ورزشی همشهریان خود ایجاد نماییم؛ و درآمد زایی اولویت اول اینجانب نبوده است.
در این مجموعه ورزشی برای چند نفر اشتغالزایی شده است؟
در مجموعه ورزشی حورتن برای مربیان در رشته های مختلف، ناجیان غریق، پرسنل اداری و خدماتی در مجموع با در نظر گرفتن تمام وقت و پاره وقت برای 59 نفر اشتغال زایی ایجاد شده است.
به عنوان یک سرمایه گذار چه انتظاری از مسئولین دارد؟
باید شرایطی فراهم شود که کارها برای سرمایه گذار تسهیل شود نه اینکه قوانین دست و پا گیر مانع کار سرمایه گذار شود و برای یک نامه اداری 5 ماه منتظر باشد! پروژه ای که خود دولت توان اختصاص تخصیص و اعتبار برای تعمیر و بازسازی آن را نداشت و هیچ سرمایه گذاری حاضر به انجام آن نمیشد و در این شرایط سخت اقتصادی که قیمتها ساعتی افزایش پیدا میکند بجای اینکه به ما کمک کند تا زودتر پروژه به بهره برداری برسد با کارشکنی باعث توقف چند ماهه پروژه میشدند.
استخر حورتن چه تفاوتی با استخرهای دیگر در سطح شهر سنندج دارد؟
با توجه به امکانات که در استخر حورتن وجود دارد هیچ استخر دولتی در سطح استان توان رقابت با ما را ندارد، سیستم گند زایی استخر ما با سه روش کلر، ازون و الکترولیز نمک طعام کار میکند این در حالی است که 95 درصد استخرهای دیگر از کلر استفاده میکنند که برای پوست و مو مضر است. سیستم تصفیه آب به صورت 24 ساعته میباشد و هر هفته قسمت اعظم آب استخر تخلیه و مجدداً با آب شرب شهر پر میشود و از نظر مدیریت و کادر اجرای هم نفرات باتجربه ای را استخدام کردهایم که به نحو احسن کار خود را انجام میدهند چون برای ما توانایی، تخصص و تعهد مهم است.
استقبال مردم از استخر حورتن چگونه بوده است؟
عامه مردم استقبال خوبی از استخر کردهاند اما ما انتظار داریم مخاطبان بیشتری را جذب کنیم و چون مجموعه تازه شروع به فعالیت کرده است شاید مردم با این مجموعه آشنایی نداشته باشند. با توجه به بازخوردی که میبینیم کسانی که به استخر مراجعه میکنند از خدماتی که میدهیم اظهار رضایت میکنند.
در بحث باشگاهداری چه اقدامی انجام دادهاید؟
در طول مدتی که این مجموعه را راه اندازی کردیم تیم شنا بانوان راه اندازی و که در مسابقات اخیر که هفته پیش برگزار شد تیم ما مقام دوم تیمی رقابتهای استانی را کسب کرد لازم به ذکر است حورتن در رشته شنا، نجات غریق و غواصی، سهگانه، بسکتبال، والیبال و هندبال مجوز فعالیت کسب کرده است در همه این رشته ها فعالیت خواهیم کرد.
سخن پایانی؟
از اداره کل ورزش و جوانان و مدیر کل اسبق جناب آقای جولایی و سرکار خانم غلام ویسی و همچنین واحد فنی و مهندسی این اداره کل تشکر ویژه دارم که در تمامی مراحل ساخت و ساز تا بهره برداری پروژه و هم اکنون حامی بنده بودهاند. اما چند سؤال برای من پیش آمده است اداره کل ورزش و جوانان استخری را در اختیار هیأت شنا قرار داده است آیا برای درآمد زایی بوده یا قهرمان پروری؟ این استخر در طول فعالیت خود چند قهرمان تحویل داده است؟ کدام تیمش در مسابقات استانی و کشوری مقام کسب کرده است؟ آیا واقعاً سانسی برای تمرین در اختیار هیأت نجات غریق و یا سهگانه گذاشته است؟ استخری که در اختیار هیأت شنا بوده است در طول این چند سال چه خروجی مثبتی برای این رشته داشته است؟ در همین مسابقات شنا دختران، تیم خانه شنا با یک استخر اختصاصی موفق به کسب مقام دهم در میان هیجده تیم حاضر در مسابقه شد و خروجی این مسابقه مهر تأییدی بر صحبتهای من میباشد.