کشتی ورزش اول ایران که همیشه در مسابقات المپیک و جهانی برای کشور افتخار آفرین بوده است در کردستان هم علاقمندان و ورزشکاران بسیاری دارد. کشتی کردستان از دیر باز در رشته فرنگی در سطح کشور مطرح بوده است و قهرمانان بسیاری را تحویل تیم ملی داده است اما در بخش آزاد نسبت به فرنگی قهرمانان کمتری داشته است آخرین ملی پوش نفرات مطرح در رده بزرگسالان فرزاد هلالی بود که در دهه 70 توانست خود را در کشور مطرح کند تا اینکه در چند سال گذشته محمد مبین عظیمی کشتی گیر سقزی توانست با کسب مدال طلا در رده سنی جوانان و امید قهرمانی جهان دوباره نام کردستان را در بخش آزاد مطرح کند.
محمد حسین نوروزیان یکی از کشتی گیران آزاد کار و آینده دار کردستانی است که بدون مربی و با تلاش فراوان در سه سال گذشته عناوین مهمی چون قهرمانی جام تختی، مدال نقره جام اوماخانوف روسیه، نفر اول کشتی نیروهای مسلح و حضور در مسابقات ارتشهای جهان را در کارنامه ورزشی خود ثبت کند.
برای آشنایی بیشتر با این کشتی کردستانی مصاحبه ای با وی انجام دادهایم، محمد حسین نوروزیان متولد مرداد ماه سال 80 در این گفتگو به عدم حمایت مسئولین و نبود مربی با دانش کشتی در استان اشاره کرد و گفت: اگر از نظر شغلی تأمین شود میتوانند با عضویت در تیم ملی مدال آسیایی و المپیک را برای کشتی ایران و کردستان کسب کند.
ورزش را از چه سنی با چه رشته ای شروع کردید؟
من در یک خانواده ورزشی به دنیا آمدم، پدرم کشتی گیر بود از سن 4 سالگی به خاطر کسب انعطاف بدنی بیشتر ورزش را با ژیمناستیک شروع کردم و حدود 4 سال در این رشته فعالیت داشتم.
اولین مربی شما در کشتی چه کسی بود؟
وقتی از سن 8 سالگی کشتی را شروع کردم مربی من آقای برهان فاتحی بود و تا سال 99 هم زیر نظر ایشان تمرین میکردم در واقع اولین و آخرین مربی من بودند.
در چه سالی اولین مسابقه کشوری خود را تجربه کردید؟
سال 92 بعد از مقام قهرمانی رده خردسالان در استان به مسابقات کشوری اعزام شدند که عنوان پنجم کشور را به دست آوردم.
چه عنوانهای مهمی در کشتی به دست آوردهاید؟
سال 96 در مسابقات کشوری نوجوانان سوم شدم و در رقابتهای کشتی روستایی عشایری کشور عنوان قهرمانی کسب کردم، سال 98 که برای اولین بار در رده سنی بزرگسالان حضور داشتم در وزن 79 کیلوگرم مقام پنجم را به دست آوردم در همان سال رقابتهای انتخابی جام تختی دوم شد، قهرمانی نیروهای مسلح ایران در سال 402 و حضور در مسابقات ارتشهای جهان در ارمنستان، سال 403 در وزن 86 کیلوگرم قهرمان جام تختی شدم و آخرین عنوانی که کسب کردهام مدال نقره رقابتهای بینالمللی اوماخانوف روسیه بود.
در لیگ کشتی کشور هم حضور داشتهاید؟
بله، چندین دوره در لیگ برتر کشتی به همراه تیم نیروی زمینی ارتش حضور داشتم و سال گذشته یک کشتی برای تیم ستارگان ساری گرفتم و امسال در لیگ یک برای مقاومت ساری و در لیگ برتر هم برای تیم پانلای میهن مسابقه دادم.
در حال حاضر خود را برای چه مسابقه ای آماده میکنید؟
اولین مسابقه پیش رو من رقابتهای قهرمانی کشور در گرگان است که قرار است در نیمه دوم دی ماه برگزار شد که هدف من کسب مقام اول این مسابقات و دعوت در اردوهای تیم ملی جهت حضور در رقابتهای کشتی قهرمانی آسیا است.
نحوه تمرینات شما چگونه است؟
از سال 99 و بعد از کرونا من بدون مربی تمرین میکنم با پشتوانه پدرم و آقای خیرآبادی و حدود یک سال است تمرینات بدنسازی را زیر نظر پدرام محبتی انجام میدهم که توانسته از لحاظ بدنی من را به آن چیزی که میخواهم برساند، اما مربی فنی ندارم چون در استان از لحاظ فنی کسی نیست که از خودم بیشتر بداند و کمک کند! به این نتیجه رسیدم خودم برنامه تمرینی طراحی کنم و با اساس آن پیش بروم، روزی 2 جلسه تمرین و هفته ای چهار جلسه یک ساعت و نیم مرور فن میکنم. حریف تمرینی در استان ندارم مجبور هستم برخی مواقع برای تمرین و به استانهای کرمانشاه، همدان، تهران و یا مازندران بروم.
هیأت کشتی و مسئولین ورزش چه اقدامی برای شما انجام داده است؟
هیأت کشتی آنچه را در توان داشتهام است برای من انجام داده است مثلاً بعد از مدال طلای جام تختی از من تجلیل کرد اما اداره کل ورزش و جوانان هیچ اقدامی نکرده است! در حال حاضر به جزء مبین عظیمی و من چه کسی در کشتی آزاد بزرگسالان کشور مطرح است؟ در جام اوماخانوف 2 کشتی گیر مازندرانی حذف شدند و تنها من بودم که موفق به کسب مدال در این مسابقات شدم. با این شرایط سخت تمرین میکنم در حالی که هیچ شغلی ندارم و پدرم هزینه های من را تأمین میکند از مسئولین انتظار دارم من در جای استخدام کنند تا بدون دغدغه تمرین کنم به هدف اصلی خود که کسب مدال المپیک است دست پیدا کنم. یعنی واقعاً برای مسئولین سخت است که شغلی برای من پیدا کنند؟
حریفان اصلی شما در وزن 86 کیلوگرم چه کسانی هستند؟
به جزء حسن یزدانی و کامران قاسم پور که مشخص نیست در چه وزنی کشتی را ادامه بدهند، علی سوادکوهی، هادی وفایی پور، ابوالفضل رحمانی و عزت اله اکبری مدعیان این وزن هستند. اگر من در مسابقات انتخابی تیم ملی اول شوم به یک مسابقه بینالمللی اعزام خواهم شد در صورت موفقیت صاحب دوبنده تیم ملی در رقابتهای قهرمانی آسیا خواهم شد.
به نظر شما یک کشتی گیر کردستانی اگر بخواهد موفق باشد باید چه کاری انجام دهد؟
در استانی مثل کردستان که تمام شرایط برای پرورش یک قهرمان فراهم نیست از جمله مربی و حریف تمرینی مناسب، فقط باید با تلاش و پشتکار بیشتر این کمبودها را جبران کنند. برخیها میخواهند در کمتر از یک سال به موفقیت دست پیدا کنند که این امر شدنی نیست، برای قهرمانی باید صبور بود به صورت حرفه ای تمرین و استراحت کنید. متأسفانه در استان کردستان کمتر کشتی گیر تن به این سختی و مرارتها می هد.
استقبال و استعداد از کشتی در کردستان چگونه است؟
از روزی که آقای خیرآبادی به عنوان رئیس هیأت کشتی فعالیت خود را شروع کردهاند استقبال از کشتی نسبت به گذشته چند برابر شده است چون تعداد سالنهای کشتی در سطح استان چند برابر شده است. کردستان سرشار از استعداد کشتی است که متأسفانه به دلیل نبود حمایت و کمبود مربی با دانش این استعداد ها بجای اینکه شکوفا شوند، میسوزند! و چون شرایط برای رشد آنها فراهم نیست و کسی نیست راه صحیح را به آنها نشان بدهد به حاشیه کشیده میشوند. کشتی گیران داشتهایم که در رده سنی نوجوانان و جوانان قهرمان کشور بودهاند اما وقتی به رده بزرگسالان میرسند نمیتوانند قهرمانی خود را تکرار کند.
به نظر شما در حال حاضر مشکل اصلی کشتی استان چیست؟
با عرض معذرت از تمام مربیان زحمت کش کشتی به نظر من نبود مربی با دانش مشکل اصلی کشتی استان است. مربیان هستند که بیش از 20 سال است تمرین میدهند اما نتواسته اند یک کشتی گیر به اردوی تیم ملی تحویل بدهند! هر چند رئیس هیأت کشتی سعی کرده است با برگزاری کلاس و دوره های متعدد ارتقاء و بازآموزی این مشکل را حل کند اما رفع این مشکل نیاز به زمان بیشتری دارد و در کل با وجود شخصی مثل خیرآبادی در رأس کشتی کردستان من آینده این رشته را روشن میبینم.
الگو شما در کشتی چه کسی است؟
زمانی که کشتی را شروع کردم جردن باروز الگوی فنی من بود اما از وقتی که حسن یزدانی در جهان مطرح شده است هم از لحاظ فنی و هم اخلاقی الگو من است. با یزدانی مرور فن کردم اما تا کنون هم کشتی نگرفتهام.
از خاطرات تلخ و شیرین خود در کشتی بگوید؟
سال گذشته که در مسابقات انتخابی نیروهای مسلح توانست امیر حسین کاوسی قهرمان امیدهای جهان را شکست دادم جزء یکی خاطرات شیرین من است و امسال که مدال طلای جام تختی را در شرایطی کسب کردم که هیچ کس حتی پدرم هم فکر نمیکرد به این مدال دست پیدا کنم دیگر خاطره شیرین است که در ذهنم مانده است و باخت در فینال جام اوماخاونف روسیه و در سال 402 برای کسب عنوان سوم جام تختی کشتی گرفتم که باختم به راحتی مدال برنز این مسابقات را از دست دادم این دو شکست تلخترین خاطره ورزشی من است.
سخن پایانی؟
تمام مقامهای و عنوانهای را که در کشتی کسب کرده با پشتوانه پدرم و آقای خیرآبادی بوده است یعنی اگر این دو نبود من به این جایگاه نمیرسیدم که قدردان آنها هستم و از مسئولین استانی انتظار دارم نفراتی مثل من را حمایت کنند تا بتوانم بیشتر برای کردستان افتخار کسب کنم.
فرهاد شیری